Călcatul hainelor I: Organizarea spațiului de lucru

Da, o să vă dau acest citat din Mary Poppins: “A spoonful of sugar makes the medicine go down”. Să vă amintiți ideea că în orice lucru, oricât de dificil, oricât de complicat, e și o mică distracție. Cu cât ne facem treaba mai ușoară și ambianța mai plăcută, cu atât trec mai repede momentele de plictiseală și/sau chin groaznic.

Acestea fiind spuse, să trecem la treabă:

Ambianța:
Nu e lagăr de muncă. Puneți-vă în față laptopul cu un serial la care să mai aruncați câte un ochi, sau muzică, sau orice altceva vă dă o stare de bine. Nu facem treabă dacă strângem din dinți.

Masa de călcat:
E important să călcăm pe o masă specială pentru călcat, din mai multe motive:

  • înălțimea reglabilă: previne durerile de spate în cazul sesiunilor lungi și obositoare de călcat
  • nu distrugem mesele din casă
  • putem folosi funcția de abur a fierului, pentru că trece prin masa de călcat și nu umezește dedesubt
  • hainele se așază mai bine și nu se șifonează la fel de ușor
  • (dacă are) suport pentru fier: riscul de accidentare e mai mic
  • (dacă are) prelungitor încorporat: nu e nevoie de prelungitoare încâlcite și nu agățăm cablul de la fier

Nu lăsați niciodată fierul cu talpa pe masă. Puneți-l în suportul lui, sau, dacă nu are, lăsați fierul în poziție verticală, cu partea încinsă înspre exterior și mânerul înspre voi.

Daca nu aveți masă de călcat, o regulă importantă este, pentru protejarea mobilei, să călcați hainele peste un cearșaf, iar dedesubtul cearșafului pusă o păturică sau un prosop moale și gros. Aceasta izolează termic și previne fierul să “dezlipească” vreun strat de pe masă, mai ales în cazul mobilei de PAL. Mai jos puteți privi cu mirare o poză cu mine din vremurile în care sufeream de lipsă de masă de călcat. Ce ființă chinuită, ce poziție greșită din punct de vedere ergonomic, ce privire aruncată fotografului! Observați colțul de laptop pe care aveam și atunci seriale.

oldphotoofmeironing

Alte ustensile:
Dacă folosiți spray-uri cu apret sau pentru ușurarea călcării, recomand să le puneți cât mai la îndemână, dar să nu vă ocupe spațiul principal de lucru (centrul mesei) și să nu se dărâme ușor. Cel mai bine e în direcția mâinii opusă celei cu care manevrați fierul.

În episoadele următoare vom vorbi mai multe despre spray-urile de îngrijire a țesăturii, despre procesul de călcare și multe altele…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *