Înghețată de casă

Salut din nou! Astăzi am ceva cu adevărat special, încercat în premieră după o rețetă a Laurei Sava, care a fost mereu o sursă de inspirație pentru mine. De asemenea, am cumpărat de la IKEA un set pentru înghețată și m-a determinat, într-un final, să încerc înghețata de casă. A ieșit foarte bună și mă aștept ca data viitoare când mă apucă fantezia culinară în materie de dulciuri, să încerc să o combin cu diferite arome (cafea, căpșuni, cacao…). E, însă, destul de mult de lucru și nu recomand rețeta decât celor dintre voi mai… experimentate (sau experimentați).

Ingrediente:

  • 450 ml. lapte
  • 1 baton de vanilie (sau 2 pliculete zahar vanilat, zice Laura, dar eu am folosit batonul)
  • 6 gălbenușuri de ou
  • 150g. zahăr tos
  • 250 ml smântână pentru frișcă (varianta LaDorna se găsește ușor prin supermarketuri)

Preparare:
Se pune laptele pe foc mic cu batonul de vanilie crestat (sau cu pliculețele de zahăr vanilat). Se bat gălbenușurile cu zahăr conform ghidului. Când laptele e aproape de fierbere, se ia de pe foc și se încorporează încet, încet cu spuma de gălbenușe, amestecând continuu (de ce? pentru că, dacă adăugăm laptele fierbinte tot odată și nu amestecăm, ouăle se fac puțin omletă :D).

După această operațiune, urmează partea cu adevărat complicată: Pe un vas plin cu apă pus pe foc, se așază o oală mai mică, în care se pune compoziția noastră1 și se lasă până îi scade spuma și se îngroașă puțin. Nu se fierbe. Neavând o oală mică destul de mare, eu am pus compoziția în două ture, iar la prima am făcut greșeala de a aștepta prea mult să se îngroașe, iar, cum nici nu fierbea, nu am crezut că e o problemă dacă o țin mai mult. Ei bine, mi s-a tăiat oribil și mirosea urât, așa că am aruncat totul și m-am bucurat că mai am o șansă cu a doua jumătate de înghețată. Așadar un mic avertisment la cât țineți la gătit înghețata!

Se ia de pe foc și se pune într-un castron rece, acoperită cu un prosop umed, până se răcește complet. Se mută într-o caserolă rezistentă la frig și se dă la congelator aproximativ două ore, după care se scoate, se bate cu smântâna pentru frișcă folosind mixerul și se pune la loc. Se repetă procedeul de a scoate după două ore, a bate și a pune înapoi în congelator încă odată-de două ori (eu m-am plictisit mai repede și am făcut-o doar odată), pentru a sparge cristalele de gheață și a face înghețata mai cremoasă.

Dacă aveți un set de înghețată ca cel de la IKEA, la ultima batere turnați înghețata în forme. Dacă nu, caserola rezistentă la frig e la fel de bună și puteți servi ulterior în globuri pe farfurie sau în cornete cumpărate. Oriunde ar sta, ultima înghețare trebuie să dureze minimum 6 ore ca să se întărească bine.

La setul de înghețată, pentru a scoate înghețata din formă, puteți folosi un pahar cu apă călduță în care să puneți forma, pentru a topi ușor doar marginile de la înghețată, ca să poată fi scoasă.

Bon appetit! … și aștept să aud cum vă iese, eu zic că merită să încercați.

1Acest mod de a găti e foarte des folosit la topirea ciocolatei și se numește gătit pe bain-marie sau gătit pe aburi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *