Marinarea cărnii (1 mai cu Nora și Aura)

De 1 mai a fost vreme proastă, așa că ne-am decis la un mic grătar în casă. Opt persoane, dintre care 5 așteptau cu nerăbdare mâncarea, iar 3 (normal, fetele…) se implicau activ în treaba de la bucătărie. Așa că rețetele de astăzi nu puteau fi niciodată duse la capăt fără ajutorul prețios al Norei și al Aurei, cărora le mulțumesc și le mai aștept la cooking sessions.

Acestea fiind spuse, să trecem la grătare… Veți spune că grătarul e o treabă simplă, că o face 99.99% din țară la fiecare 1 mai și ulterior în weekendurile cu vreme bună de la 1 mai încolo, până dă frigul. Dar care sunt secretele unui grătar cu adevărat bun și suculent? Pe scurt, marinarea corectă, gătirea corectă și completă, și, nu în ultimul rând, asortarea cu sosuri, garnituri și salate.

Ce este marinarea?
Tratarea cărnii cu condimente și “adjuvanți” naturali și ținerea la rece pentru o perioadă de timp înaintea gătirii, pentru un gust mai puternic și mai suculent. Adjuvanții naturali pot fi oțetul, citricele sau legumele mai acide, care ajută condimentele să pătrundă în carne. La marinade, cantitățile nu sunt fixe, fiind în funcție de cât de aromată doriți carnea.

Marinarea porcului:
Porcul se marinează mai lent, de aceea se recomandă păstrarea lui în marinadă de pe o zi pe alta. De data aceasta am marinat carnea de porc într-un sos făcut din:

 • sos de roșii
 • sos de soia
 • muștar franțuzesc (Dijon)
 • oțet balsamic
 • sare, piper și maghiran
 • ardei gras tăiat cuburi

Sosul se întinde bine pe feliile de carne, se presară printre ele cuburi de ardei, se acoperă cu folie de aluminiu, apoi se dă la frigider. Eu am reușit doar 2 ore, dar, după cum spuneam, e mai bine de pe o zi pe alta.

Marinarea puiului (Pui à la Călina):

Un adevărat deliciu este puiul marinat în sos de lămâie. În doar 30 de minute de stat la frigider, capătă un gust extraordinar, aromat-acrișor. Ingredientele sunt simple:

 • o lămâie
 • pătrunjel tăiat mărunt
 • rozmarin
 • ulei (preferabil de măsline)
 • sare și piper

Se rade coaja de la lămâie și se pune într-un vas unde se și stoarce sucul de lămâie. Se adaugă pătrunjelul, rozmarinul, sarea și piperul, o jumătate de lingură de ulei (dacă e prea acru, se mai poate pune încă jumătate) și se bate cu telul sau cu furculița. E important să se uniformizeze compoziția (bulele de ulei de la suprafață să fie cât mai mici) pentru ca puiul să se marineze egal. Se pune puiul în bolul cu marinada, câte o felie odată ca să se pătrundă și între felii. Se acoperă cu folie de aluminiu și se dă 30 de minute la frigider. După asta, e perfect pentru un grătar acoperit, în tigaie.

Încă ceva, atenție la mititei. Trebuie întorși mereu ca să se facă uniform și, spre final, se deschide câte un mititel ca să putem verifica dacă sunt făcuți.

Sosuri, garnituri și salate:
Garnitura clasică de cartofi prăjiți durează mult, dar e “tried and tested”. O salată grozavă este cea preparată de fete din ceapă verde, roșii, ardei gras, porumb și “îmbrăcată” în puțin oțet balsamic. Ca sosuri, muștarul pentru mititei e nelipsit, dar am făcut și mujdei în varianta cu smântână (o rețetă antică de-a mea, pe care o voi detalia altădată) și cu apă.

Dificultate redusă, timp de preparare: enorm, credeam că nu mai ieșim din bucătărie… Până a doua zi, când mi-am dat seama că taskul de spălare al vaselor e și mai simpatic. Dar odată e 1 mai și se nimerește în casă…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *