Operațiunea călcatul: Tratarea țesăturilor

Există multe metode prin care putem face hainele să arate bine și să își mențină calitatea țesăturii. Pe lângă spălarea și uscarea conform etichetei, un pas important se face chiar înainte de a călca hainele. E vorba de aplicarea unor soluții speciale pe haine. Aș spune că pasul se numește “apretare”, dar nu ar fi tocmai corect…

Am experimentat, până acum, 3 metode. Mai bine zis, am experimentat 3 soluții diferite pentru tratamentul țesăturilor înainte de călcare, fiecare cu avantajele și dezavantajele ei. Mai jos voi încerca să le explic pe fiecare dintre ele, urmând să vă alegeți varianta preferată. Toate cele 3 se pot găsi în supermarketuri (Auchan și Carrefour garantat, cel mai probabil și altele).

Evrika este un spray pentru călcat care ușurează călcarea, dă un miros plăcut rufelor, însă nu întărește țesătura. Este perfect pentru cei dintre voi care nu folosesc (încă) un ajutor la călcat. Fierul glisează mai ușor pe cămăși, iar țesătura se păstrează la calitatea inițială. Problema este că se termină destul de rapid. Recomandat: gospodinelor începătoare și/sau comode, care vor să calce mai ușor.

Stira e Ammira este un apret sub formă de spray, care întărește rufele și le protejează țesătura. Ține destul de mult și este ușor de folosit. Efectul de întărire al țesăturii este foarte bun în cazul cămășilor, mai ales la ocazii. Cămășile apretate se șifonează mult mai greu și au aspect plăcut. Problema acestui spray este că nu miroase la fel de frumos față de competitori. Recomandat: dacă vreți haine “țepene” fără prea mult efort.

Soluție Nufăr 1:5. Am mai vorbit despre ea aici. Avantajele pulverizării cu Nufăr sunt mirosul frumos, întărirea rufelor și protejarea țesăturii. Prețul este cel mai avantajos dintre cele 3 variante. Aspectul este același sau mai bun decât cu “Stira e Ammira”, având ca extra-bonus mirosul plăcut. Dezavantajul este dificultatea folosirii soluției: dacă pulverizatorul nu are orificii destul de fine, trebuie “masată” soluția în țesătură, ca să nu rămână bule sau picături la suprafață. O altă variantă este pulverizarea de departe. În orice caz, dacă se calcă direct cu fierul peste picăturile de soluție, pot apărea urme de ars pe rufe și pe talpa fierului de călcat. Recomandat: gospodinelor de nivel avansat sau dacă sunteți dispuse să munciți un pic mai mult pentru haine “țepene” și cu miros proaspăt.

Voi cu ce tratați rufele înainte de călcat? Ați încercat vreuna dintre cele trei soluții?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *