Ouă Benedict

E o excepție la regulă: avem de data asta o rețetă mai dificilă, dar care compensează prin gustul rafinat și bogat. E vorba despre rețeta de “Aproape Ouă Benedict”, step by step. În primul rând, avem nevoie de ingrediente.

Ingrediente:

  • două felii de pâine (rețeta originală cere două jumătăți de English muffin)
  • pastramă de pui sau șuncă (rețeta originală preferă bacon, dar se admite și șunca)
  • două ouă + un gălbenuș de ou
  • trei lingurițe de unt cu vârf + pentru uns cele două felii de pâine
  • ulei de măsline
  • suc de lămâie
  • condimente (busuioc sau pătrunjel)
  • eventual puțin oțet

Procesul de preparare e ceva mai complicat, dar totul se poate face în etape:

În primul rând, prăjim pastrama în ulei de măsline, într-o tigaie, apoi o scurgem pe un șervețel. Prăjim și pâinea și o păstrăm pentru mai târziu, în etapa de asamblare.

oua-benedict-1

Apoi trecem la prepararea sosului Hollandaise. Se amestecă gălbenușul cu un praf de sare și o linguriță de suc de lămâie și se bate până e deschis la culoare, la viteză mare, folosind mixerul*. Separat se topesc la microunde lingurițele de unt. Untul topit se încorporează în gălbenușul frecat, bătând cu mixerul la viteză mică și turnând untul în fir subțire. Textura finală trebuie să fie cremoasă și uniformă.

oua-benedict-2

Cu sosul Hollandaise gata, trecem la “ochiurile românești”. Un ghid pentru prepararea acestor ouă găsiți aici (în limba engleză se numesc “poached eggs”) sau aici (în limba română). Recomand primul ghid, dar, în principiu, ideea e că ouăle se fierb fără a fi în coajă, iar oțetul ajută, dacă suportați gustul. A fost pentru prima dată când am încercat și eu stilul ăsta de a găti ouăle, așa că m-am încurcat puțin cu ele, dar cred că am scos-o la capăt.

oua-benedict-3

Asamblarea e simplă. Pâinea prăjită se unge cu unt, se pune pastrama prăjită deasupra, apoi ouăle peste fiecare felie. Sosul Hollandaise se toarnă peste rezultat, și se presară condimentele.

oua-benedict-4

Pentru a le mânca, se folosește furculița și cuțitul. Gustul este cu adevărat extraordinar, îți lasă gura apă. E un mic dejun extraordinar și, pentru o zi de weekend, merită efortul… Poftă bună!

*O idee bună e să folosiți o ceașcă pentru acest amestec și să bateți cu o singură paletă de mixer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *