Chec bicolor (Chocolate Marble bread)

De mult timp nu am mai făcut dulciuri… Programul ăsta de full-time e cu totul împotriva oricărei dorințe de a găti mai mult decât strictul necesar, însă weekendul și serile mai libere oferă câteva ferestre disponibile. Așa că într-o bună seară, m-am gândit că ar prinde bine ceva dulce și ușor de pregătit. Rețeta de chec bicolor o am adaptată după Joy Of Baking și e una dintre rețetele vechi, de pe caietul cu minuni în care stocam rețetele înaintea blogului. Așadar:

Ingrediente:

  • 195 g făină pentru prăjituri
  • 120 g unt sau margarină pentru prăjituri
  • o tabletă (100g) ciocolată
  • 120 ml lapte împărțit în jumătate
  • un pliculeț de praf de copt
  • un praf de sare
  • 100 ml smântână sau iaurt
  • 170 g zahăr
  • 2 ouă mari
  • o fiolă (sau o linguriță) de esență de vanilie

Preparare:
Se topește ciocolata pe bain-marie (baie de aburi), împreună cu jumătate din lapte (60ml).


chec-1

Într-un bol se amestecă făina cu sarea și praful de copt, iar în altul smântâna, vanilia și restul de lapte.

Se bate untul cu zahărul până când compoziția e ușoară și pufoasă, apoi se bat înăuntru ouăle, pe rând. Se adaugă și se bate jumătate din amestecul de făină, apoi amestecul de smântână și ulterior după ce este omogenizat și acesta se bate și restul amestecului de făină. Aluatul rezultat e dens și dulce, deci paletele de mixer se pot savura în voie.


chec-2

Cam 60-65% din compoziție se separă și se bate cu ciocolata topită. Cu cele două culori de aluat alături, o formă de silicon pentru chec se unge cu puțin ulei de măsline și se alternează câte o lingură de aluat de cacao cu aluat de vanilie. (Se poate folosi și o formă simplă de chec, însă aceea e mai bine de uns cu margarină și tapetată cu făină). Pentru aspectul marmorat, se trece ușor lingura prin compoziție, dar nu se amestecă.


chec-3

Se pune la cuptor la foc mediu și se coace până când trece testul cu scobitoarea. Semne că e gata? Aluatul se desprinde de pe “pereții” formei, formând o “pâine” compactă, dar pufoasă.

După coacere, se scoate din cuptor și se întoarce peste un platou dreptunghiular sau peste o planșetă și se taie felii. Se savurează cu prietenii, pentru că e pur și simplu prea bun și prea mult! Poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *