Prăjitură Noire

Din nou profit de handicapul cuptorului stricat pentru a experimenta feluri pregătite la tigaie sau “la rece”. Prima dată am gustat prăjitura Noire ca desert la Germisara, Geoagiu Băi, moment în care am știut că o voi reproduce și eu acasă. Este o prăjitură ușor de preparat, fără coacere și perfectă pentru amatorii de ciocolată. Rețeta originală o am de la dulciuridefel.ro și nu am simțit nevoia să modific prea multe…

Ingrediente:

  • 150g biscuiți
  • 150 g de unt (100 g topit și puțin răcit + 50 g unt pentru cremă)
  • 2 linguri cacao
  • 250 g ciocolată amăruie
  • 250 g frișcă lichidă
  • 10 g gelatină (un pliculeț)
  • esență de cafea

Preparare:

Se zdrobesc biscuiții în robotul de bucătărie (sau se pun într-o pungă și se bat cu sucitorul). Se amestecă apoi cu cele 2 linguri de cacao și se adaugă cele 100 g de unt topit și răcit.

noir-1

Se obține o compoziție sfărâmicioasă, care se poate întinde și presa cu mâna într-o tavă de chec tapetată cu folie alimentară. Se așază atât pe fundul tăvii, cât și pe pereții ei, după cum se poate vedea în poza de mai jos:

noir-2

Se dă la frigider până preparăm crema. Se lasă gelatina la hidratat în 100 ml apă călduță, apoi se topesc pe bain-marie adică untul, frișca lichidă și ciocolata.

noir-3

Se amestecă bine, apoi se lasă puțin la răcit la temperatura camerei. Când compoziția e suportabilă la atingere ca temperatură, se toarnă înăuntru gelatina și se amestecă bine (până la omogenizare), apoi se potrivește cu esență de cafea după gust. Crema se toarnă în forma de chec în care s-a pus anterior blatul de biscuiți și se pune la rece câteva ore, până se întărește.

noir-4

După acest timp, se răstoarnă și se decorează. Eu înainte am dat jos marginile prea înalte din blat de biscuiți, pe care le-am folosit ulterior ca să decorez prăjitura.

noir-5

Rețeta originală cere o glazură de ciocolată, dar mie mi s-a părut că se potrivește mult mai bine cu frișcă și decorată cu firimiturile rămase.

prajitura-noire

Atenție la conținutul mare de ciocolată! Mai mult de o felie poate fi periculoasă siluetei… Dar cui îi pasă? Prăjitura Noire e mult prea bună ca să ne oprim la o felie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *