Pui chinezesc dulce-acrișor

Țineam minte rețeta asta de acum vreo doi ani, când am găsit-o pe un site foarte prost formatat și în care nu erau prezentate toate cantitățile în mod corect. Mai țineam minte că nu am nevoie de cuptor, ceea ce e un avantaj pentru mine acum, când mă bazez doar pe aragaz. Ca norocul, am regăsit rețeta pe gurmandino.ro, de data asta cu toate cantitățile afișate. Durează cam o oră și jumătate, din care mare parte e prăjirea puiului pane.

Ingrediente:

  • o tăviță mică de piept de pui (ei pun 600g, eu am avut cam 800)
  • ardei gras (ei pun unul roșu și unul verde, eu ambii roșii)
  • o ceapă
  • 140 g ananas din conservă scurs
  • un morcov mare
  • 100 g + 2 linguri făină
  • 100 g zahăr
  • 1/2 plic de praf de copt
  • 2 linguri oțet de mere
  • 300 g pastă de roșii
  • ulei de arahide (găsiți la supermarket sau în săptămâna asiatică de la Lidl. E bun și alt tip dacă nu aveți)
  • sare, piper

Preparare:
Mai întâi amestecăm cele 100 g de făină cu praful de copt și cu puțin piper. Adăugăm apă rece și amestecăm până când consistența seamănă cu cea pentru aluatul de clătite. Se taie puiul fâșii sau cubulețe mai mari, iar fiecare bucată este cufundată în aluat, apoi pusă în tigaia încinsă cu ulei de arahide, ca să se facă pane.

După prepararea pane-urilor, e timpul să trecem la sos. Amestecați oțetul cu zahărul și cu 150ml de apă și puneți pe foc. Amestecând cu telul, presărați cele două linguri de făină și omogenizați rapid, ca să nu facă cocoloașe. Apoi puteți adăuga pasta de roșii. Lăsați pe foc până când se îngroașă, apoi puneți deoparte.

În etapa finală le combinăm pe toate. Tăiați morcovul rondele și ceapa în bucăți măricele, apoi lăsați-le la călit într-o tigaie mare și înaltă, cu ulei de arahide. Dacă vreți să insistați asupra aromei chinezești, aici ar fi momentul să adăugați și ghimbir mărunțit. Tăiați ardeii și ananasul bucățele, apoi adăugați-i pe foc. Lăsați să se înmoaie toate, apoi adăugați paneurile de pui și sosul dulce-acrișor, amestecând ca să se uniformizeze compoziția. Lăsați până se întrepătrund aromele.

Și e gata! Seriviți alături de orez simplu (doar fiert, fără alte arome). Noi am mâncat cu orez integral, care are o culoare mai închisă. Oricum, pentru poze îi mulțumesc lui Cosmin, care a reușit cu iPhone-ul să scoată poze mai frumoase decât ce mi-ar fi ieșit mie cu aparatul foto…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *