Delicii grecești: Gyros cu sos tzatziki

Rețeta de astăzi demonstrează din nou cât de ușor e să ai variație de gusturi și preparate, păstrând în același timp un nivel de dificultate redus. Oricine poate prepara această rețetă, fiind de asemenea de mare efect pentru gustul savuros și combinația de arome tipic grecească. M-am inspirat din rețeta de Gyros de curcan din numărul 10/2014 din revista Secretele Bucătăriei, care se dovedește a fi o investiție bună pentru acest blog.

Ingrediente:

  • o tăviță de pui sau curcan
  • o lămâie
  • 5 căței de usturoi
  • 50 ml ulei de măsline
  • condimente: sare, piper, cimbru, coriandru
  • 2 linguri de sos de roșii
  • o ceapă mică
  • pentru tzatziki: 300 ml iaurt, 2 castraveți murați mici, amestec de condimente pentru tzatziki

Preparare:

Se prepară o marinată simplă din sucul de lămâie, 4 căței de usturoi, condimente și ulei de măsline. Se amestecă bine, se taie carnea fâșii, apoi se pune înăuntru, se acoperă și se pune la frigider timp de 30 de minute.

Între timp, preparăm sosul tzatziki, amestecând iaurtul, castraveții tăiați și condimentele. Eu am avut norocul de a avea la îndemână un amestec original grecesc, primit cadou de la Diana (Ivașcu), care a fost atât de drăguță încât s-a gândit la mine și la pasiunea mea pentru gătit în vacanța din vara asta.

Pentru a prepara carnea, prăjiți pe ambele părți fâșiile marinate în tigaia cu puțin ulei. Între timp, tăiați ceapa rondele. După prăjire, scoateți carnea dar nu luați tigaia de pe foc, ci puneți ceapa la călit până devine aurie, adăugați bucățelele prăjite de carne, sosul de roșii și amestecați bine, pe foc mic. După ce aromele s-au pătruns, gyrosul e gata.

Processed with Moldiv

Se servește cu tzatziki și salată (care poate include roșii, telemea, salată verde, ardei gras etc.). Dacă se dorește garnitură, se potrivește bine cu o porție de cartofi prăjiți. Să aveți poftă bună la masa grecească!

Processed with Moldiv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *