Fierberea năutului

Năutul are numeroase beneficii, mai ales pentru că e foarte bogat în proteine. E o legumă versatilă, care se poate folosi în salate, garnituri și în clasicul hummus. Multe gospodine vor alege să folosească direct năut din conservă, gata fiert, dar pentru cele care își doresc să se înhame la un efort consistent, dar care aduce satisfacție, mai jos aveți ghidul de fierbere al năutului.

După cum spune și poza, năutul trebuie să stea mult la înmuiat în apă. Soluția se face după cum urmează: cantitatea de năut dorită se pune în de 5 ori volumul său de apă, cu o linguriță de bicarbonat (ajută ulterior la fierbere) și se lasă timp de 24 de ore la înmuiat. În timpul acesta, năutul își va dubla volumul și va deveni un pic mai moale. Se fierbe apoi cam 1-2 ore amestecând din când în când. E gata atunci când o bucată scoasă din oală poate fi strânsă între degete și se sfarmă ca o compoziție moale, de consistența piureului. Atenție, e posibil ca la început să facă puțină spumă, pe care trebuie să o luați cu lingura. După fierbere, nu aruncați apa.

Processed with Moldiv

Năutul fiert trebuie apoi curățat de cojițele pe care le are. Din câte am înțeles, e posibil să nimeriți și năut care nu lasă cojițe, dar trebuie oricum verificat. Procedeul durează ceva, dar nu e dificil de realizat. Mai exact, se ia câte un pumn de năut și se răcește până e suportabil, la jet de apă, frecând ușor între palme. Cojițele se vor desprinde ușor de năut și pot fi aruncate. Cu ocazia asta puteți și alege eventualele boabe maronii sau prea crude, pe care nu le-ați observat anterior.

Dacă puneți la congelator, nu uitați să lăsați în recipient și puțină zeamă de la fiert, în cazul în care veți avea nevoie de ea la decongelare.

2 thoughts on “Fierberea năutului”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *