Șnițele pufoase

Șnițelul e unul dintre cele mai populare feluri de mâncare locale și fiecare gospodină are câte o rețetă proprie. Eu vă propun rețeta mea, preluată, bineînțeles, de la mama.

Ingrediente:

  • carne pentru șnițele: pui sau porc
  • sare, piper, alte condimente (de exemplu boia, condimente pentru grătar, usturoi granulat etc.)
  • ulei de palmier pentru prăjit
  • făină
  • ouă (de obicei două ajung)

Preparare:

Prima parte a rețetei e, pur și simplu, a bate și a aroma carnea. Porcul e mai ușor de frăgezit, dar puiul este fragil, deci trebuie bătut ușor și repetat, până e de grosimea potrivită. Nu loviți carnea violent, ca să nu o franjurați. Aromarea este un pas pe care multe gospodine îl sar, dar insist că e foarte important pentru gustul final, chiar dacă aromele respective nu sunt exotice. Ajunge ca șnițelele să fie condimentate pe câte o parte și făcute turn, sa să se lipească pe ambele părți ale cărnii. Se lasă la macerat 10-15 minute, timp în care pregătim o oală adâncă, având fund gros și încingem uleiul de palmier în ea.

Processed with MoldivPuteți folosi și ulei de floarea soarelui, dar se va arde mai repede și va trebui schimbat. Secretul unui șnițel pufos este să “fiarbă” în ulei, adică să fie cât mai acoperit de ulei. Sunt rețete în care folosim tigaia doar unsă cu ulei, dar aici folosim o oală adâncă. Într-o farfurie plată se pregătește făina, iar într-o farfurie adâncă se bate oul cu o furculiță, ca să ne facem o mică “bandă rulantă”. Când eram mici, eu și sora mea aveam câte unul din post la făină sau la ouăle bătute, iar mama se ocupa de oala mai periculoasă pentru copii. Se dă așadar șnițelul prin făină și se bate bine, să nu rămână cocoloașe de făină pe el, apoi se trece prin ou și se pune în uleiul încins. Se întoarce când e maroniu pe o parte și se scoate pe șervețel, ca să se scurgă bine de ulei.

Processed with Moldiv

Nu e o rețetă dificilă. Singurul lucru la care trebuie să aveți grijă este ca oala cu ulei încins să fie stabilă, să nu o atingeți direct și să o țineți departe de orice sursă de apă. Chiar și o picătură de apă poate face uleiul să o “ia razna” și să vă stropească. Aștept de la voi comentarii: multe gospodine (și mulți gospodari) folosesc susan, alte condimente sau alte metode pentru a prepara șnițelul. Voi cum îl gătiți?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *