Krem à la Krem

Am avut plăcerea de a găti la Drobeta Turnu-Severin, acasă la Cosmin, unde nu e stricat cuptorul. Așadar nu puteam rata ocazia să îmi exersez talentul la prăjituri, mai ales în sezonul de Crăciun, când prăjiturile sunt la mare căutare. Îmi cer scuze în avans pentru lipsa unui număr mare de poze și mai ales pentru că lipsesc pozele din timpul procesului, dar promit să repet rețeta cât de curând și să adaug tot ceea ce aveți nevoie. Am în plan și un mic tutorial video despre cum se “împăturește” albușul, dar până atunci ne descurcăm așa…

Rețeta de Krem à la Krem o am demult, de pe site-ul Laurei Sava, care e o gospodină desăvârșită, ale cărei rețete mă lasă mereu cu gura apă. Eu o prepar însă puțin puțin diferit în ceea ce privește blatul.

Ingrediente pentru blat:

 • 6 ouă
 • 6 linguri de zahăr
 • 1 plic de Crème Ole cu gust de ciocolată (sau alt praf de budincă instant, fără fierbere)

Ingrediente pentru cremă:

 • 200 ml smântână pentru gătit lichidă Dorna 32% grăsime (sau frișcă Hulala lichidă pentru bătut)
 • 200 ml lapte
 • 1 plic de Crème Ole cu gust de vanilie (sau, bineînțeles, alt praf de budincă fără fierbere)

Ingrediente pentru glazură:

 • 1-2 linguri de apă
 • 2 linguri de zahăr
 • 2 linguri de coniac
 • 100 g (o tabletă) de ciocolată cu lapte
 • 100 g unt (sau margarină pentru prăjituri)

Preparare:

Blatul: Se separă ouăle în două recipiente, cu albușele în recipientul mai mic. Se bat gălbenușele cu zahăr, conform ghidului de aici, până când zahărul e în întregime (sau aproape în întregime) absorbit în compoziția gălbenușelor. Se spală bine paletele de la mixer și se bat albușele cu un pic de oțet (ajută la creșterea albușului și la final nu se simte gustul), până se fac bezea. Indicii că ați terminat: compoziția e albă și umflată, nu curge, iar atunci când ridicați paletele de la mixer fără a le menține în funcțiune, se formează vârfuri din albuș care nu “cad”. Nu bateți cu paletele în vas pentru a nu dezumfla bezeaua.

Urmează cel mai important pas: “împăturirea” albușului. Luând câte o lingură-două de albuș, puneți în compoziția de gălbenușe dar nu amestecați (pentru că, din nou, se dezumflă). Mișcarea e preponderent de a aduce compoziție de gălbenuș de dedesubt peste compoziția de albuș de deasupra, până se omogenizează, apoi repetăm procesul. La final aluatul rezultat e pufos și aerat. Folosiți aceleași mișcări pentru a încorpora și plicul de Crème Ole. Durează mai mult, dar aluatul final e mai savuros folosind această metodă.

Puneți la copt până trece testul cu scobitoarea. Nefiind făinos, aluatul nu va crește. După coacere, scoateți pe un grătar și lăsați la răcit. Preparați crema doar după ce aluatul e la temperatura camerei.

Crema: Cel mai simplu: ingredientele pentru cremă se mixează într-un bol până consistența cremei este relativ tare, ca să poată fi întinsă peste blat. Se întinde uniform și se începe prepararea glazurii.

Glazura: Se rupe ciocolata și se pregătește bucata de unt. Într-un vas mic se pune zahărul și apă cât să îl acopere, se amestecă bine, apoi se pune pe foc. După ce se încintă siropul, se adaugă lichiorul și se amestecă bine, apoi ciocolata și untul, amestecând continuu până când ciocolata și untul sunt topite, iar glazura e omogenă. Se ia câte o lingură din glazură și se așază peste stratul de cremă în mișcări uniforme, orizontale, pentru a obține un “model” dungat. Dacă v-a ieșit destul de lichidă, glazura oricum se va întinde. Dacă nu, rămâne așa, în dungi, și arată la fel de bine…

Se lasă neapărat la rece minim 3 ore până când se întărește crema și glazura. Apoi se taie în pătrate și se servește. E bună și cremoasă, până și socrii au fost de acord!

One thought on “Krem à la Krem”

 1. Ada says:

  Și eu am avut plăcerea să le mănânc! :)) – DELICIOASE!!! :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *