Paste în sos de busuioc cu verdeață

Am făcut, recent, o minunăție de paste combinate cu tot felul de bunătăți în ton de culoare verde. Mai mult, cu doar câteva mici schimbări e o rețetă de post delicioasă și sățioasă, așa că se potrivește sezonului, pentru cine ține posturile. Eu una nu sunt o mare fană a preparatelor preponderent vegetale, dar trebuie să recunosc că aceste paste au fost minunate!

Ingrediente:

  • paste fără ou cât pentru 2 porții
  • o ceapă mică sau jumătate de ceapă mai mare
  • o jumătate de dovlecel mic
  • 3 lingurițe de busuioc
  • o lingură de ulei de măsline
  • o lingură de suc de lămâie
  • apă
  • o roșie
  • puțin ulei pentru călit
  • pentru varianta non-post: șuncă, telemea

Preparare:

Se pun pastele la fiert în apă cu sare conform instrucțiunilor de pe pachet. Între timp ceapa se taie mărunt și dovleceii, roșiile și șunca se taie cubulețe. Se scot pastele de la fiert și se scurg într-o strecurătoare.

Într-o tigaie punem puțin ulei și lăsăm ceapa și dovleceii la călit pe foc mediu spre jos până când ceapa este ușor translucidă. Între timp pregătim sosul, amestecând busuiocul cu uleiul de măsline și lăsând la macerat câteva minute, ajutând din când în când cu un pistil, adică zdrobim puțin busuiocul pentru a-și elibera aromele în ulei. Adăugăm apoi sucul de lămâie peste sos și punem deoparte.

Processed with Moldiv

În tigaia noastră, care acum ar trebui să conțină ceapă ușor translucidă și dovlecei mai moi, adăugăm roșiile și, eventual, șunca. Lăsăm 1-2 minute și adăugăm pastele scurse de apă. Amestecăm bine, ca pastele să fie bine “împletite” printre legume, apoi adăugăm sosul de busuioc, amestecăm din nou și lăsăm doar puțin pe foc, până se pătrund aromele.

Se scoate pe o farfurie și se decorează după pofta inimii: de exemplu cu telemea rasă și cu o măslină în vârf, așa cum am făcut eu.

One thought on “Paste în sos de busuioc cu verdeață”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *