Tartă de ciocolată “recursivă” (Chocolate Torte)

Tarta de ciocolată “recursivă” își trage numele de la conceptul de recursivitate din informatică, adică posibilitatea de a avea funcții care se apelează pe ele însele. Bineînțeles și-a căpătat renumele în perioada în care era tortul aniversar preferat al colegilor mei de la Poli, fiind preparat de nenumărate ori mai ales în anii I și II. Atât că, în loc de funcții, aici ciocolata e în prim plan: ciocolată sub care găsești – culmea! – tot ciocolată.

Prăjitura este fără făină, cu un blat umed delicios și o glazură de ciocolată perfectă. Nu e prea greu de preparat, dar necesită puțin talent la “împăturirea” albușului, despre care doresc să fac în curând un tutorial video și despre care am mai vorbit și anterior.

Ingrediente pentru blat:

  • 6 ouă
  • 200g unt (sau margarină pentru prăjituri)
  • 200g zahăr
  • 200g (2 bucăți) ciocolată amăruie
  • esență de vanilie

Ingrediente pentru glazura Ganache:

  • 200g (2 bucăți) ciocolată amăruie
  • 180 ml frișcă bătută
  • 30-50 g unt
  • 2 linguri de coniac

Preparare:

Pregătiți tava: o formă de tartă sau o formă rotundă cu inel detașabil, unsă cu margarină și tapetată cu făină. Mai târziu nu aveți timp… 🙂

Se separă ouăle în două recipiente, cu gălbenușele în cel mai mare recipient. Se bat albușele bezea cu puțin oțet (care ajută la aerarea albușelor dar nu se simte ulterior la gust), până când compoziția nu curge și se formează vârfuri care nu “cad” atunci când ridicăm paletele de la mixer. Se spală paletele și se pune ciocolata cu untul la topit pe baie de aburi. Între timp mai amestecăm în ciocolată, dar batem și gălbenușele cu zahăr (ghidul complet aici).

Amestecul topit de ciocolată și unt, omogenizat, se adaugă treptat și în cantități mici în amestecul de gălbenușe cu zahăr. Se bate cu mixerul continuu, ca ciocolata caldă să nu facă ouăle omletă, ci să se îmbine. Urmează cea mai dificilă parte, “împăturirea” albușului în gălbenuș. Câte o lingură-două de albuș se pune în amestecul de gălbenușe cu ciocolată, apoi se fac mișcări cu lingura de jos în sus, prin care se acoperă albușul, până la omogenizare. Nu se amestecă și nu se bate cu paletele de la mixer sau cu lingura, pentru că aluatul se lasă.

După ce ați încorporat tot albușul și ați obținut compoziția finală, nu o lăsați să stea. Turnați rapid în forma unsă și tapetată cu făină și băgați la cuptor până o scobitoare înfiptă în tort iese cu doar câteva firimituri umede. Atenție mare, aluatul se umflă foarte tare în partea de sus, face o cupolă mare care ulterior se lasă, dar e important să nu dați drumul și la rezistența de sus dacă aveți cuptor electric, altfel riscați să vi se ardă partea superioară a tartei. Prăjitura se scoate fără să fie întoarsă și se lasă la răcit, rimp în care cupola se va lăsa până jos, creând un fel de platou perfect pentru glazură, deoarece marginile rămân mai sus. Nu pregătiți glazura până când prăjitura nu e la temperatura camerei, iar cupola s-a lăsat de tot.

Glazura de tip Ganache se prepară simplu. Într-un bol de inox sau ceramică (rezistent la căldură) se pune ciocolata ruptă în bucăți. Separat, într-o crăticioară, se topește untul cu frișca, se amestecă și se încintă bine. Se toarnă apoi peste ciocolata din bol, se acoperă și se lasă câteva minute. Apoi se amestecă, ciocolata topindu-se de la căldura degajată de untul și frișca încălzite. Se adaugă coniacul pentru aromă, se amestecă bine și se toarnă peste tartă, de unde, după cum spuneam, nu curge, din cauza marginilor ridicate.

Se poate decora imediat cu frișcă, lăsând dungi albe prin glazură. Se lasă la răcit în frigider până când se întărește glazura.

Din păcate nefiind acasă nu am putut să îi fac foarte multe poze, dar promit să updatez cu proxima ocazie!

IMG_1830

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *