Foietaj-ruladă din piept de pui

O rețetă care se află printre primele mele încercări culinare, dar pe care am repetat-o de câteva ori, la ocazii, este foietajul cu pui. În funcție de gust, îl puteți aroma cu diverse condimente, îl puteți face mai picant sau mai gras, însă combinația de carne și aluat de foietaj rămâne de bază.

Ingrediente:

  • 1 piept de pui (sau pulpe)
  • 1 ceapă, eventual încă o ceapă verde
  • 2-3 căței de usturoi
  • 50 g unt
  • 120 g ciuperci (opțional)
  • 200 g cremă de brânză (de exemplu Almette light)
  • 1 foaie de aluat de foietaj
  • 1 gălbenuș bătut
  • condimente: sare, piper, pătrunjel, sos de roșii, eventual chilli sau Eros Pista pentru cei care preferați gustul picant

Preparare:

Se călește carnea în 2-3 linguri de ulei la foc potrvit până când își schimbă culoarea. Se răcește și se taie cuburi sau fâșii mici.

Separat ceapa și usturoiul se taie mărunt și se călesc în unt, alături de ciuperci (dacă puneți – la noi Cosmin nu suportă ciupercile, așa că nu am adăugat). Se lasă aproximativ 5 minute la foc potrivit. Se amestecă într-un vas carnea, compoziția de ceapă și crema de brânză și se condimentează după gust.

2015-02-02 13.57.34

 

Aluatul de foietaj se întinde pe o suprafață înfăinată și se taie conform pozei, adică lateralele foii se despart în fâșii de aproximativ 2 cm. Se pune pe treimea din mijloc a foii amestecul făcut anterior și i se dă o formă de ruladă. Alternativ, câte o fâșie din stânga și câte una din dreapta vine așezată strâns peste umplutura de carne, formându-se un model ca de împletitură. Se transferă într-o tavă și se unge cu gălbenușul bătut.

2015-02-02 13.58.14Se coace aproximativ 30 min, la temperatură mare, până când e crocant și auriu. Timpul de coacere depinde foarte mult și de cuptor, așa că nu luați cele 30 min. ca un etalon. După coacere, lăsați la răcit și tăiați felii, apoi savurați combinația de crocant și carne. Poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *