Gogoși țărănești

Când spun gogoși țărănești, mă refer exact la aluatul tradițional ardelenesc, folosit la gogoși neîndulcite și langoșe, diferit de cel folosit la gogoșile americane, de exemplu. Gogoșile țărănești nu sunt dulci, fiind posibil să le combinăm atât cu zahăr, dulceață sau cremă de ciocolată, cât și cu smântână sau brânză. Textura este pufoasă iar, în cazul cel mai bun, se umflă atât de tare în timpul prăjirii, încât vor avea un gol pe dinăuntru. Rețeta cere puțină răbdare până dospește totul, de asemenea fiți pregătiți să frământați aluat.

Ingrediente:

  • jumătate de cub de drojdie proaspătă
  • o linguriță de zahăr
  • 2 căni de făină
  • 2 ouă (știu că în poză vedeți mai multe, dar eu am înmulțit toate ingrdientele de la rețeta de bază)
  • jumătate de cană de lapte călduț
  • eventual ulei + ulei pentru prăjit

Preparare:

Drojdia se mărunțește între degete, se amestecă cu zahărul și cu o lingură de făină, apoi se “trezește” cu lapte călduț. Cum vă dați seamă că s-a trezit drojdia? E simplu: folosiți obligatoriu lapte călduț și urmăriți suprafața amestecului. Dacă face mici bule de aer, atunci lucrurile merg bine. Adăugați restul de făină și amestecați ușor cu degetele, apoi faceți o gaură în mijlocul făinii, unde spargeți ouăle. Frământați aluatul amestecând și restul rămas de lapte, până când aluatul este elastic și nu se mai lipește de mâini. În cazul în care nu reușiți, adăugați o lingură de ulei. Acesta va face aluatul să nu mai fie lipicios, dar va sacrifica din elasticitatea lui, și din rezultatul pufos.

Untitled design (7)

 

Acoperiți aluatul cu un prosop și lăsați la o temperatură călduță timp de minim o oră. Nu pișcați din el, nu îl mutați, nu îl verificați în mod continuu. Va crește în volum, deci atenție la mărimea vasului.

După ce a dospit, împrăștiați făină pe o suprafață plată, pe sucitor, pe marginile unui pahar și pe mâinile voastre. Întindeți aluatul cu sucitorul, apoi faceți formele de cerc folosind paharul înfăinat, cât mai aproape unele de celelalte. Gogoșile din această foaie vor fi cele de “calitatea I”, în timp ce, dacă mai întindeți odată aluatul rămas, rezultatul va fi satisfăcător, dar nu perfect 🙂

Untitled design (8)

Puneți deoparte cercurile, pentru că vor mai dospi puțin și întinse pe masă, până se încinge uleiul. Așadar turnați ulei (preferabil de palmier, deoarece rezistă mai mult și nu prinde miros/gust) într-o tigaie, din belșug. Gogoșile trebuie să plutească în ulei când sunt puse în tigaie, nu să se scufunde. Cu mare grijă, puneți cercurile de aluat în tigaia cu uleiul încins, lăsați până se rumenesc pe o parte, apoi întoarceți și rumeniți și pe cealaltă parte.

Untitled design (9)

Scoateți gogoșile pe un șervețel, pentru a se scurge de ulei. Serviți presărate cu zahăr praf, sau în orice variantă doriți. Nu uitați că același aluat îl puteți folosi la plăcintele ardelenești pufoase, așa numitele langoșe. Poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *