Cupcakes de vanilie

Această rețetă e una de bază, pentru că o putem transforma atât în muffins (umplem mai puțin formele și renunțăm la topping), cât și în cupcakes de ciocolată (adăugând fiertură de 240 ml apă + 50g cacao). Se pot face mici schimbări, spre exemplu se pot pune bucățele de ciocolată în aluat pentru a da un plus de savoare. Desigur, stilul cu glazură din cremă de unt este specific americanilor, care se dau în vânt după aceste cupcakes, dar puteți alege să folosiți orice alt topping… sau fără topping. Ceea ce contează este că, pentru prăjiturile servite în forme de hârtie, asta e rețeta de la care pornim mereu.

Ingrediente aluat:

 • 120g unt la temperatura camerei
 • 130g zahăr
 • 3 ouă mari (sau 4 mai micuțe)
 • esență de vanilie
 • coajă de lămâie
 • 120g făină
 • un pliculeț de praf de copt
 • un praf de sare
 • 60 ml lapte

Preparare aluat:

Se bate untul cu zahărul până când compoziția e ușoară și pufoasă. Se adaugă ouăle, unul câte unul, bătând cu mixerul până la omogenizare după fiecare ou. La fel se bate înăuntru vanilia și coaja de lămâie.

Untitled design (23)

În alt bol se amestecă ingredientele uscate: sarea, făina și praful de copt. Cu mixerul la viteză mică, amestecând continuu, adăugăm peste ouă jumătate din cantitatea de amestec de făină, apoi laptele, apoi cealaltă jumătate.

Se pune compoziția în forme de hârtie specifice, dar aveți grijă să nu umpleți prea tare formele, altfel ele se vor răsturna când vor crește. În general, Internetul recomandă umplerea pe 3 sferturi dacă doriți muffins plate, sau pe jumătate dacă doriți muffins cu boltă, peste care nu se poate pune topping. Aici va trebui să experimentați puțiin, eu spre exemplu am găsit că în cuptorul meu e absolut ok să umplu pe jumătate formele, pentru că au ieșit cu partea superioară plată, perfectă pentru topping, în timp ce alte dăți umpleam mai mult formele și mi se vărsau în cuptor.

Untitled design (24)

Se coc 18-20 de minute la 180 grade Celsius, apoi se scot la răcit. Atenție cu toppingul, nu îl preparați sau așezați peste muffins până nu s-au răcit complet. De asemenea, dacă doriți să puneți topping, nivelați cu un cuțit brioșele cu “cocoașă”, care se pot datora unor tăvi strâmbe sau aluatului pus asimetric în formă.

Ingrediente glazură:

 • 150-200g zahăr pudră (după gust)
 • 120g unt la temperatura camereu
 • esență de vanilie
 • 2 linguri de lapte

Preparare glazură:

Prepararea glazurii seamănă puțin cu procesul de la aluat. Batem untul cu vanilia și apoi adăugăm zahărul, treptat, bătând cu mixerul după fiecare adăugire. E important să pudrați zahărul înainte pentru a avea o cremă omogenă și fără asperități. De asemenea, adăugarea treptată a zahărului vă asigură că va fi o cremă consistentă și nu una cu porțiuni mai lichide, sau cu consistență slabă, așa cum se întâmplă celor care adaugă zahărul tot dintr-odată.

Se încorporează la fel laptele, la viteză mică, apoi se dă mixerul pe viteză mare și se bate timp de 3-4 minute, până când crema e ușoară și pufoasă.

Se așază într-un dispozitiv pentur șprițat cu capăt în formă de stea, și se așază într-o spirală pe fiecare brioșă, începând din exterior spre interior. Se poate decora apoi cu ornamente colorate, cu ciocolată rasă etc. Eu am pus ciocolată rasă și puțină scorțișoară.

Poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *